FacebookTools Social Media 3

Facebook is 's werelds grootste online sociaal netwerk. Na registratie kunnen gebruikers een profiel aanmaken, andere gebruikers toevoegen als ‘vrienden’, berichten uitwisselen, status updates posten, foto's en video's delen en meldingen ontvangen wanneer anderen hun profiel bijwerken. Daarnaast kunnen leden deelnemen aan groepen of kunnen ze interessante pagina’s volgen. Het is ook mogelijk om zelf pagina’s of groepen aan te maken en deze te beheren.

Aan de slag
 • Als je het nog niet hebt, maak dan een account aan op Facebook. 

 • Maak je eigen gesloten Facebook groep voor je klas of project en nodig je leerlingen uit om deel te nemen aan deze groep. In het menu aan de linkerkant zie je de optie om een groep aan te maken.

 • Deel de inhoud die je wilt met je leerlingen.

Hoe zet je Facebook in tijdens je les?

Organiseer een les over een veganistische levensstijl. Verzamel voor- en tegenargumenten over een veganistische levensstijl door naar de Facebook page van Cowspiracy te gaan. Ga met je leerlingen in discussie over de gevolgen van het eten van vlees en vis voor milieu en het klimaat. Als introductie hiervoor kun je de trailer (of de hele documentaire) van Cowspiracy op YouTube bekijken. Dit kunnen leerlingen ook van te voren zelf thuis doen, zodat je het gelijk in de klas kunt bespreken.

Vak:BiologyGeography
Niveau: Bovenbouw
Duur:60 minuten

 • Facebook heeft veel interessante pagina's die de moeite van het bekijken waard zijn. Je kunt ze gebruiken om informatie te zoeken over een bepaald onderwerp. Informatie, meningen, foto’s, video’s en cartoons komen allemaal samen op Facebook, waardoor je gemakkelijk materiaal kunt vinden die je voor een introductie van je les kunt gebruiken. Net even anders dan anders!
  Hier zijn een aantal interessante Facebook-pagina's:
  Nemo Science Centre Amsterdam
  I Fucking love science
  News from Science
  National Geographic
  Eco Schools

Facebook: Tips and trucs
 • Het is aan te raden om een speciaal leraren account aan te maken voor Facebook om zakelijk en privé gebruik gescheiden te houden.

 • Controleer je privacy-instellingen. Standaard is alles ingesteld op ‘openbaar’. Dat betekent dat iedereen alles kan zien. Als je dat niet wilt, verander dan de instellingen naar ‘alleen voor vrienden’. Bij een groep kun je de instellingen wijzigen naar ‘gesloten’ of ‘privé’.

 • Nogmaals: voeg leerlingen niet als vriend toe op je privé account.

Tools Social Media 4

Twitter 

Twitter is een online sociaal netwerk waar je korte tekstberichten, zogenaamde tweets, van 140 tekens kunt sturen en lezen. Geregistreerde gebruikers kunnen tweets lezen en plaatsen. Als je geen account hebt, kun je alleen lezen. Je kunt Twitteren via de website of de app op je smartphone of tablet. Het grootste voordeel van Twitter is dat het niet nodig is om vrienden te worden met iemand voordat je een bericht kunt sturen. In theorie kun je dus naar iedereen in de wereld een bericht sturen, zelfs naar President Obama.

Aan de slag
 • Maak je project account aan op Twitter.

 • Schrijf je eerste tweet

 • Geef je leerlingen jouw Twitter naam door. Zij kunnen dan vervolgens een verzoek doen om je te volgen en kunnen zo lezen wat je schrijft.

 • Standaard is je account ingesteld op ‘openbaar’. Iedereen kan je tweets zien. Als je dit niet wilt pas dan je privacy instellingen aan. 

Hoe zet je Twitter in tijdens je les?
 • Leraren consult: Creëer je eigen Twitter spreekuur waar leerlingen hun vragen over het huiswerk kunnen stellen. Doe dit door het opzetten van je eigen Twitter-groep en het toevoegen van je leerlingen aan die groep

  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 10 - 30 minuten

 • Samenvatten: Laat leerlingen proberen samen te vatten wat ze hebben geleerd door hen een tweet te laten schrijven. Dit betekent dat de samenvatting maximaal 140 tekens mag bevatten. Een mooie uitdaging! Dit dwingt leerlingen om analytisch te denken en echt de kern uit de lesstof te halen.

  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 5 minuten

 • Wie zei wat op Twitter? Gebruik Twitter om een discussie op gang te brengen. Laat je leerlingen op Twitter onderzoeken wat mensen over een bepaald onderwerp gezegd hebben. Verdeel je klas in twee groepen. De ene helft zoekt argumenten voor de stelling en de andere helft zoekt argumenten tegen de stelling.

  Subject:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths

  Level: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 30 minuten

Twitter: Tips & Trucs
 • Bijna elke nieuwsbron, wetenschapsorganisatie, universiteit etc. heeft een eigen Twitter-account. Volg hen, zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws en ontwikkelingen.

 • Kijk of de hashtag (# )die je wilt gebruiken nog vrij is. Soms wordt een bepaalde hashtag door meerdere personen gebruikt, maar voor verschillende doeleinden.

 • Volg je leerlingen niet op Twitter met je privé account. Houdt school en privé uit elkaar zoveel als je kunt.

 • Volg de Twitter-accounts van interessante wetenschappers.

Tools Social Media 5

Pinterest

Pinterest is een online prikbord waar je interessante afbeeldingen, links en informatie op kunt ‘pinnen’ (prikken). Ook kun je vrienden volgen en iets dat zij op hun bord hebben ‘geprikt’ ook op jouw bord bewaren. Op die manier kun je elkaar inspireren. Wat Pinterest uniek maakt, is dat het erg visueel is. Alles wordt weergegeven in heldere beelden en / of video’s. Pinterest is enorm aan het stijgen in populariteit. Steeds meer mensen worden lid van dit netwerk, waardoor de beschikbare hoeveelheid informatie steeds groter wordt.

Aan de slag
 • Maak je account aan op Pinterest

 • Maak een aantal borden door te klikken op de '+ een bord maken' knop. Geef je prikbord een naam, bijvoorbeeld ‘inspiratie biologieles’, natuurkunde, scheikunde, enz. Pinterest is vooral een online ruimte waar je inspiratie kunt opdoen. Heb je ideeën nodig voor je les? Type bijvoorbeeld 'les idee scheikunde' in het zoekveld aan de bovenkant van de pagina en Pinterest zal de inhoud zoeken die anderen eerder hebben gepind.

 • Heb je iets interessants gevonden? Pin het op je eigen bord door op de punaise met ‘bewaren’ te klikken. Je volgers zullen dit automatisch zien.

Hoe zet je Pinterest in tijdens je les?
 • Teachbytes biedt een aantal suggesties. Wanneer je met je klas onderzoek doet naar een bepaald thema, kun je je leerlingen hun zoekresultaten laten pinnen op Pinterest. Creëer bijvoorbeeld een bord dat is gericht op wetenschappers uit een bepaald tijdperk. Laat ze hun relevante vondsten pinnen en vervolgens hun borden aan de klas presenteren, zodat iedereen ervan kan leren. Een leuke en creatieve opdracht.

  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 30 minuten

 • Creëer een openbaar bord met een bepaald thema, bijvoorbeeld het thema plastic soep. Nodig je leerlingen uit om pins toe te voegen aan dit bord. Je kunt dit bijvoorbeeld inzetten om voorkennis over een thema te verzamelen of juist na afloop om nieuwe informatie toe te voegen.

  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 30 minuten.

Pinterest: Tips and trucs
 • Het is gemakkelijk om urenlang te dwalen op Pinterest. Er is zoveel te bekijken dat je de tijd gemakkelijk uit het oog verliest. Daarom is het een goed idee om een tijdslimiet te verbinden aan het zoeken en pinnen.
 • Pinterest heeft de zogenaamde 'pin it-knop' ( te herkennen aan de rode punaise) die je kunt downloaden voor je browser. Met deze knop kun je inhoud die je op Internet hebt gevonden met een druk op de knop op Pinterest zetten, zonder daarvoor eerst naar Pinterest te gaan.
 • Zoek eens op het onderwerp ‘Citizen Science’ en ontdek verrassende nieuwe ideeën voor je les.

InstagramTools Social Media 9

Instagram is een netwerk dat is bedoeld om foto’s en video’s te delen. Instagram heeft een goede connectie met andere netwerken (bijvoorbeeld Facebook en Twitter) en dat maakt het erg gemakkelijk om je foto’s ook op die netwerken te plaatsen.

Aan de slag
 • Maak je eigen leraren account aan op Instagram.

 • Upload je foto's en kies een filter dat je leuk vindt om de foto wat op te leuken.
  Instagram werkt het beste via de app. De app vraagt je om een titel voor de foto en een korte omschrijving te geven. Je kunt er ook voor kiezen om mensen te ‘taggen’ (aan te wijzen). Dat kan alleen met mensen die zelf ook een Instagram account hebben. Tik op het vinkje als je klaar bent en upload je foto.

 • Het kan handig zijn om ook een speciaal leerlingen account aan te maken. Dit om te voorkomen dat school en privé door elkaar gaan lopen. Of je maakt een paar aparte accounts aan die je klas kan gebruiken in de les. Je geeft de leerlingen dan de inlog gegevens. Deze accounts kun je dan gebruiken bij het werken in groepen.

Hoe zet je Instagram in tijdens je les?

De gemeenschap van weareteachers.com heeft enkele leuke ideeën:

 • Gebruik foto's om een wetenschappelijk proces uit te leggen. Maak foto’s van de verschillende stadia in een onderzoek en post ze online.

  Vak:BiologyChemistryPhysics

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 5 minuten

 • Kijk hoe een plant zich ontknopt of hoe een chemische verbinding langzaam van kleur verandert. Houd de veranderingen bij op Instagram.

  Vak:BiologyChemistryPhysics

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 5 minuten

 • Stel je voor hoe een beroemde wetenschapper uit de geschiedenis Instagram zou gebruiken. Laat de leerlingen een instagram feed maken voor bijvoorbeeld Einstein of Galilei.

  Vak:BiologyChemistryPhysicsGeographyMaths

  Niveau: Onderbouw

  Duur: 30 minuten

 • Zet een speurtocht uit. Upload foto’s van dingen die de leerlingen moeten zoeken. Dit kunnen dingen zijn die ze buiten moeten zoeken, maar ook dingen die ze in het klaslokaal kunnen vinden. Laat ze een foto van het voorwerp op Instagram posten als ze deze hebben gevonden. Geef hen daarna een nieuwe foto en ga zo door tot alle objecten gevonden zijn.

  Vak:BiologyChemistryPhysicsGeographyMaths

  Niveau: Onderbouw

  Duur: 45 minuten

  Als je overweegt om Instagram te gebruiken voor een spreekbeurt, lees dan de volgende adviezen van een ervaren docent:

  • Maak een lijst met de te zoeken voorwerpen (en/of aanwijzingen).

  • Maak een klassen account aan. Maak duidelijke regels voor het uploaden van foto’s.

  • Deel het account met je leerlingen. Spreek van te voren hashtags af die leerlingen vervolgens toevoegen aan elke foto.

  • Laat de leerlingen in de beschrijving meer informatie toevoegen als ze een foto uploaden.

  • Klik op de hashtag onder een foto om alle foto’s te bekijken die de leerlingen hebben gepost.

Instagram: Tips & Trucs
 • Als je wilt dat je foto’s gemakkelijk gevonden kunnen worden door een breder publiek, maak dan gebruik van #hashtags en voeg deze toe aan je foto. Als je bijvoorbeeld een foto van windmolens hebt geüpload en je wilt dat anderen dit bericht kunnen vinden 'tag' je je foto als volgt: #windmolens #luchtkwaliteit #duurzaamheid.

 • Als je meerdere foto’s tegelijk wilt uploaden, is het een leuk idee om die in een fotocollage te zetten. Je kunt daarvoor de app Pic Collage op je telefoon installeren en vervolgens de foto’s toevoegen aan de collage. Je hebt vaak ook nog de mogelijk om de kleur of vorm van het kader te veranderen. Deze app is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

 • Als je niet wilt dat je berichten door iedereen gelezen kunnen worden, kun je je instellingen wijzigen door ze op ‘privé te zetten.

 

Tools Social Media 11

Edmodo

Edmodo is een online netwerk voor docenten en studenten in een veilige en gecontroleerde omgeving. Je kunt Edmodo gebruiken om binnen je school of klas te communiceren, maar ook om met docenten van andere scholen in Nederland of daarbuiten contact te leggen.

Aan de slag
 • Maak je account aan op Edmodo.

 • Maak een groep voor je eigen klas door te klikken op de ‘create group’ knop.

 • Voeg vervolgens je leerlingen toe aan deze groep. Dat is erg eenvoudig. Als je een groep maakt, krijg je een code. Die deel je met je leerlingen. Met die code kunnen je leerlingen een account aanmaken op Edmodo en ze worden vervolgens automatisch toegevoegd aan de groep die je voor hen hebt gemaakt.

 • Edmodo heeft nog veel meer opties. ONTDEK ZE HIER[LDV1] EN SCROL DOOR TOT ONDER AAN DE PAGINA.

  [LDV1]NLE LINK NAAR MEER INFORMATIE SOCIAL MEDIA

   

Hoe zet je Edmodo in tijdens je les?
 • Laat je leerlingen ontdekken hoe ze op andere plekken in de wereld les krijgen over een thema als klimaatverandering. Verbind je klas met een klas in een ander land, bijvoorbeeld in Duitsland, via een Edmodo groep.

  Vak:BiologyChemistryPhysicsGeographyMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 20 minuten

 • Gebruik Edmodo om te communiceren met je leerlingen als je afwezig bent. Op deze manier kun je ook belangrijke updates doorgeven.

  Vak:BiologyChemistryPhysicsGeographyMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 20 minuten

 • Geef leerlingen een beloning door middel van het uitdelen van een badge. Bijvoorbeeld aan een leerling die een taak goed heeft volbracht. Dit is voor leerlingen een leuke stimulans om door te gaan met het goede werk. Klik hier voor meer inspiratie over badges en beloningen in Edmodo.

  Vak:BiologyChemistryPhysicsGeographyMaths

  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duur: 5 minuten

Edmodo: Tips & Trucs
 • Het leuke van Edmodo is dat het een wereldwijde gemeenschap is. Dit betekent dat je hulp kunt vragen aan zowel nationale als internationale docenten. Type hier je hulpvraag en docenten over de hele wereld kunnen dit lezen en je een antwoord sturen.

 • Zet een leuke quiz op Edmodo. Je kunt links en bestanden toevoegen aan elke vraag.

 • Gebruik de Google Chrome-extensies of de browser bookmark om snel inhoud toevoegen aan je Edmodo bibliotheek. Daarmee kun je iets leuks dat je ziet op het Internet met één klik op de knop toevoegen aan je Edmodo bibliotheek.