PiktochartPiktochart

Het presenteren van onderzoeksgegevens hoeft helemaal niet saai te zijn. Ook hoeft het niet veel tijd in beslag te nemen. Er is een leuke manier beschikbaar om mooie visualisaties van je gegevens te maken zonder al te veel moeite. Probeer het maar. Je leerlingen zullen het leuk vinden om op deze creatieve wijze met hun data aan de slag te gaan..

Aan de slag
 • Maak een account aan op www.piktochart.com

 • Kies een sjabloon. De sjablonen worden weergegeven aan de bovenkant van je scherm. Je kunt kiezen uit infographic, presentatie, poster en verslag. Kies een van de gratis sjablonen en klik op 'maken'.

 • Bewerk je ontwerp naar je eigen voorkeur. Je kunt kleuren en tekst veranderen door erop te klikken en je eigen onderzoeksdata toevoegen.

 • Je kunt nu je infographic opslaan als een afbeelding of als pdf-bestand door te klikken op de download knop in de rechter bovenhoek van het scherm. Ook kun je je ontwerp delen via de diverse sociale media.

Hoe zet je Piktochart in tijdens je les?
 • Bekijk de documentaire ‘An Inconvenient Truth’ en laat je leerlingen een infographic maken over de opwarming van de aarde. Je kunt hiervoor elke documentaire gebruiken. Je kunt een aantal interessante documentaires over het onderwerp duurzaamheid vinden op de website van Films voor actie. Een overzicht van documentaires over dieren is hier te vinden
  Vak:BiologyGeography
  Niveau: Onderbouw en bovenbouw

  Duration: 2,5 uur film (An Inconvenient Truth) en 30 minuten voor de infographic

 • Laat je leerlingen een leuke infographic maken aan de hand van de gegevens van hun eigen onderzoek.

  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysics
  Niveau: Onderbouw en bovenbouw
  Duur: 30 minuten

 • Gebruik Piktochart als een hulpmiddel tijdens presentaties in plaats van PowerPoint of een andere presentatie tool.
  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysics
  Niveau: Onderbouw en bovenbouw
  Duur: 30 minuten
Piktochart: Tips & Trucs
 • Geef je infographic een titel om ervoor te zorgen dat je deze ook weer gemakkelijk terugvindt. Dit doe je door bovenaan in het midden te klikken op 'Untitled infographic'. Daarna kun je de titel wijzigen naar je eigen voorkeuren.

 • Met Piktochart heb je veel opties om kaarten, video’s en foto's toe te voegen en om alle kleuren te veranderen, maar overdrijf het niet.

 • Hoewel Piktochart zeer eenvoudig is om mee te werken, hebben we toch nog een paar handige tips en trucs gevonden. Bekijk deze 2 minuten durende video voor een aantal handige wetenswaardigheden.

Tools Social Media 10

Slideshare

SlideShare is een community voor het delen van presentaties en andere professionele informatie. Hebben je leerlingen een mooie presentatie gemaakt of ben je op zoek naar een leuke presentatie voor je les? SlideShare biedt een database met miljoenen gebruikers die met het verspreiden van hun presentaties bijdragen aan een wereld van kennis. Presentaties zijn vrij beschikbaar en je kunt bladeren door de verschillende categorieën.

Aan de slag
 • Ga naar deze website om te zien hoe Slideshare werkt.  

 • Maak vervolgens je eigen account aan door te klikken op de ‘aanmelden’ knop in de rechter bovenhoek van het scherm. Om het gemakkelijker te maken, kun je je SlideShare account ook koppelen aan je Facebook- of LinkedIn-account.

 • Begin met surfen op het  'Education' gedeelte.

 • Heb je iets gevonden dat je leuk vindt? Klik op de ‘download’ knop om deze te downloaden als een PowerPoint presentatie.

 • Wil je een eigen presentatie uploaden? Klik op de oranje 'upload' knop in de rechter bovenhoek van het scherm.

Hoe zet je Slideshare in tijdens je les?

Op de website zijn diverse interessante Slideshare presentaties te vinden.

 • Hier is een presentatie over het onderwerp luchtvervuiling tDe presentatie behandelt verschillende soorten vervuiling, de oorzaken en de gevolgen hier van. Deze presentatie gaat over recycling. Het geeft informatie over het doel van recycling en laat ook een aantal creatieve recycling ideeën voor je dagelijkse afval zien. Tenslotte nog een presentatie over plastic soep. We hebben ook een leuke app bij het thema plastic soep. Kijk daarvoor bij onze LEUKE APP VOORBEELDEN. 
  Vak:BiologyGeographyPhysics
  Niveau: Bovenbouw
  Duur: 1 uur
 • Deze Slideshare presentatie gaat over de opwarming van de aarde Hierdoor leren je leerlingen meer over het verschil tussen de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Het legt ook de nadruk op oplossingen en verantwoordelijkheid en zet het in een bredere, historische context, zodat je het kunt gebruiken als input voor een goede discussie.
  Vak:BiologyGeographyPhysics
  Niveau: Bovenbouw
  Duur: 30 minuten

 • Laat je leerlingen een presentatie uploaden en kijk hoeveel mensen je kunt inspireren met deze presentatie. Zorg ervoor dat het een leuke en visuele presentatie is en maak gebruik van een pakkende titel die de inhoud goed beschrijft.

  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths
  Niveau: Onderbouw en bovenbouw
  Duur: 30 minuten.

Tips & Trucs
 • Om je een idee te geven van de kwaliteit van de presentatie, kun je kijken naar hoeveel 'likes' deze heeft gekregen. Onder de presentatie zie je ook de commentaren terug.

 • Probeer een te lange presentatie te vermijden. Blijf bij voorkeur onder de 50 dia’s.

 • Rechts bovenin zie je nog meer suggesties voor andere presentaties die geschikt kunnen zijn voor jouw les.

 • Veel presentaties zijn in het Engels. Je kunt ze dan of als inspiratie gebruiken, maar je kunt ook op Nederlandse onderwerpen zoeken.
blogger

Blogger

Een leuke manier om leerlingen voor duurzaam bètaonderwijs te motiveren is het bijhouden van een blog. Een blog is een regelmatig bijgewerkt online persoonlijk dagboek. Het is een plek om jezelf te uiten naar de wereld. Een plek om je gedachten en je passies te delen. Je kunt zeggen dat een blog een soort van eigen website is. Blog is een afkorting van het woord weblog. Blogger is een groot blogging platform en is erg gemakkelijk om mee te werken.

Aan de slag
 • Maak een account aan op Blogger. 

 • Ook Blogger is een dienst van Google en je kunt daarvoor gebruik maken van je eigen Gmail-adres. Het is echter aan te raden om een speciaal leraren-account aan te maken om te voorkomen dat zakelijk en privé door elkaar gaan lopen. Klik na registratie en aanmelden op 'nieuwe blog' en kies een sjabloon en een blog naam die je leuk vindt. De blognaam kan er bijvoorbeeld zo uitzien: MASS2016.blogspot.com

 • Na het maken van een blog word je naar de homepage gebracht. Vanaf hier kun je een eigen blog maken door te klikken op 'nieuw bericht'. Je kunt hier tekst invoeren en ook kun je als je dat leuk vindt je video's en foto’s toevoegen.

Hoe zet je Blogger in tijdens je les?

Als je het nog een beetje lastig vindt om met een blog te beginnen, wees dan niet bang om een van je slimme leerlingen om hulp te vragen. Of bekijk deze instructievideo voor meer uitleg.

 

 

 • Laat je leerlingen een blog schrijven over een onderwerp naar keuze. Je kunt ook helpen bij de selectie van een aantal onderwerpen. Laat een leerling schrijven en laat de rest van de klas hierop reageren. Elke week krijgt een andere leerling de kans om te bloggen.
  Vak:BiologyChemistryGeographyPhysicsMaths
  Niveau: Onderbouw en bovenbouw
  Duur: 30 minuten
Tips & Trucs
 • Houd enkele dingen in gedachten bij het schrijven van een blog: Stel een maximum aantal tekens in, zodat de blogs niet te lang en saai worden om te lezen. Laat je leerlingen hun blog onderverdelen in overzichtelijke alinea’s, ook hier weer niet teveel, houd 4 aan als richtlijn. Laat ze hun blog beginnen met een hypothese en eindigen met een conclusie en aanbevelingen. Op deze manier kun je wetenschappelijke inhoud goed combineren met een aantal schrijfvaardigheden.

 • Publiceer de beste blogs op je Twitter or Facebook en kijk hoeveel likes en reacties de blogs krijgen.